tonisch-klonische aanval


tonisch-klonische aanval 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

epilepsieaanval waarbij alle spieren van het lichaam eerst verkrampen, waardoor de patiënt neervalt, gevolgd door een fase waarin de spieren om de beurt samentrekken en ontspannen, hetgeen zich uit in schokkende bewegingen

Algemene voorbeelden


Epileptische krampaanvallen of trekkingen kunnen tonisch zijn of klonisch. Een tonische aanval bestaat uit tenminste 3 seconden aanhoudende contractie(s) van spieren; klonische aanvallen verlopen ritmisch en volgen vaak op de tonische (dan spreekt men van tonisch-klonische aanval).

https://www.kinderneuropsychologie.org/toevallen/epilepsie/epilepsie/aanvallen

Wat gebeurt er bij een tonisch-clonische aanval? Er zijn drie fases te onderscheiden: 1. De tonische fase. Deze eerste fase van de aanval duurt meestal ongeveer een halve minuut. Door een massale ontlading van de hersencellen worden alle spieren aangespannen, waardoor het hele lichaam verstijft [...]. Door de spierverstijving is de ademhaling geblokkeerd [...]. 2. De clonische fase [...]. 3. De verslappingsfase.

http://www.epilepsie.nl/frameset1.cfm?id=200

Bij de gegeneraliseerde aanvallen zijn de gehele hersenen betrokken. Voorbeelden zijn: A. De Tonisch-clonische aanval ('grote aanval'), de meest gekende, meest opvallende maar toch niet zo vaak voorkomende vorm. Deze aanval gaat gepaard met plots bewustzijnsverlies. De persoon valt neer, verstijft eerst, om daarna te verslappen, waarop schokkende, ongecontroleerde bewegingen over het gehele lichaam volgen.

http://www.epilepsieliga.be/